czwartek, 13 lutego 2014

autor Morticia Jusz


Chester mówi na tą zupę krem z ospą. Wygląda rzeczywiście trochę śmiesznie, ale jest naprawdę pyszna. Zapraszam do spróbowania.


Potrzebne będą: (4 porcje)
Klopsiki:
- łyżka oliwy
- 220 gram mięsa mielonego wieprzowego
- curry, czarny pieprz
Krem:
- 1 kg dyni (już obranej i pozbawionej miąższu)
- 2 łyżeczki śmietanki 18%
- cebula
- łyżka oliwy
- 0,5 l bulionu
- szafran (ok. 0,01g)
- 3 suszone podgrzybki

Klopsiki:
mięso mielone mocno przyprawiamy curry i czarnym pieprzem. Formujemy około 12 małych kulek i smażymy z obu stron aż się lekko zarumienią.
Krem: cebulę kroimy, smażymy około minuty po czym dodajemy pokrojoną wcześniej w kostkę dynię. Po lekkim obsmażeniu dyni zalewamy ją bulionem, dodajemy grzybki i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy szafran, a następnie miksujemy na gładką masę. Dodajemy łyżeczkę śmietanki, klopsiki i gotowe.


Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz