czwartek, 13 lutego 2014

autor Morticia Jusz


Kolejny z wakacyjnych przepisów. Tym razem owoce z owocami morza ;). Z racji, że liczi wygląda jak gałka oczna można też zrobić to danie na Halloween ;)


Potrzebne nam będą: (2-3 porcje)
- 400 g ogonów gotowanych krewetek (ja użyłam mrożonych)
- około 2 szklanki ryżu
- masło
- koper
- pietruszka
- 4 plastry ananasa
- pół puszki liczi

Dwie łyżki masła roztapiamy na wolnym ogniu i wrzucamy krewetki (nie trzeba ich rozmrażać), podsmażamy je około minuty po czym mieszamy, smażymy kolejną minutę posypujemy pietruszką i koprem i ściągamy z ognia. Wcześniej ugotowany ryż wrzucamy na masło, które pozostało po smażeniu krewetek i mieszamy do momentu aż ryż będzie lekko oblepiony masłem i przyprawami (w razie konieczności możemy jeszcze dodać trochę masła i przypraw), z tego co pamiętam lekko podlałam ryż sokiem z owoców.
Krewetki podajemy jeszcze ciepłe z ryżem i owocami.


Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz