czwartek, 13 lutego 2014

autor Morticia Jusz

Przepis znalazłam w książce Pascala Brodnickiego, musiałam go trochę zmodyfikować, ponieważ chyba ktoś nie do końca sprawdził książkę przed oddaniem jej do druku - w przepisie był prawie kilogram sera! No i z racji tego, że książka jest sponsorowana przez Knorr radzą nam zrobić zupę na jednej z ich kostek rosołowych. Pomijając te dwa małe błędy zupa jest naprawdę pyszna!



Potrzebne będą: (2-4 porcje)
- łyżka oliwy z oliwek
- 3 cukinie pokrojone w kostkę
- gałka muszkatołowa, bazylia
- 0,5 litra bulionu warzywnego
- 1 starty surowy ziemniak
- 100 gram startego sera cheddar
- chili

W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cukinię i solimy ją. Dodajemy ziemniaka i zalewamy bulionem, gotujemy aż warzywa zmiękną. Następnie miksujemy krem i przyprawiamy. (Proponuję najpierw zmiksować same warzywa i dopiero stopniowo dolewać bulion do uzyskania kremowej konsystencji). Krem przyprawić i posypać wcześniej startym serem.




Smacznego!

2 komentarze: