autor Morticia Jusz
Idealna na szybką kolację w chłodne wieczory. Rozgrzewająca i sycąca, a ponadto prosta w wykonaniu. Można ją także zrobić w wersji light bez boczku i grzanek, ale nie oszukujmy się, że będzie wtedy tak samo dobra ;)
Potrzebne nam będą: (4 porcje)
- 0,5 kg świeżych lub mrożonych brokułów
- bulion warzywny
- 100 gram boczku
- 2 kromki chleba tostowego
- 2 łyżeczki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki serka typu almette czosnkowego (opcjonalnie)
Brokuły gotujemy do miękkości w bulionie. W między czasie smażymy boczek na skwarki, robimy grzanki w tosterze i kroimy je w kostkę.
Ugotowane już brokuły odcedzamy z bulionu (nie wylewamy go) i miksujemy go blenderem pod koniec dodając taką ilość bulionu by uzyskać krem.
Przed podaniem dekorujemy zupę kwaśną śmietaną i jeśli ktoś lubi kładziemy na nią kilka małych łyżeczek serka. W osobnych miseczkach podajemy grzanki i skwarki do posypania sobie dania.
Smacznego!
czwartek, 13 lutego 2014
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz