niedziela, 10 listopada 2013

autor Morticia Jusz

Dzisiaj przepis na fusilli ze śmietanką bazyliową i gorgonzolą.

Do przygotowania tego dania dla dwóch osób potrzebujemy:
- 200 g makaronu pełnoziarnistego fusilli
- dużą garść świeżej bazylii
- 100 ml płynnej śmietanki 12%
- 60 g gorgonzoli
- 20 g grana padano

Najpierw gotujemy makaron w osolonej wodzie. W międzyczasie bierzemy zimną śmietankę wrzucamy pokaźną garść bazylii i blendujemy. W małym garnku podgrzewamy lekko naszą śmietankę z bazylią i dodajemy pokrojoną gorgonzolę. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do rozpuszczenia sera, od czasu do czasu mieszając. Gdy nasz makaron jest już a dente, odcedzamy go i mieszamy w garnku z naszym sosem. Posypujemy wszystko świeżo zmielonym pieprzem, startym serem i liśćmi bazylii. Gotowe, smacznego!


Porcja 550 kalorii

0 komentarze:

Prześlij komentarz